Sfaturi pentru plantarea si ingrijirea daliilor

Sfaturi pentru plantarea si ingrijirea daliilor

Sfaturi pentru ingrijire dalii

Sfaturi Ingrijire Dalii

Daliile sau gherghinele, cum li se mai spune in tara noastra, sunt originare tocmai din indepartatul Mexic. Descoperirea lor a fost facuta de catre un medic, in jurul anului 1570, dar in Europa patrunderea lor se face abia in 1789 sub forma de seminte. Cand discutam despre sfaturi pentru plantarea si ingrijirea daliilor intelegem sa avem in vedere o serie de recomandari si informatii utile recomandate de specialistii in domeniu.

Dalia este foarte des utilizata in decorurile de vara si toamna, atat in gradini cat si in cadrul locuintelor, si de cele mai multe ori, datorita marimii deosebite a florii, domina majoritatea celorlalte specii din gradina. Dalia este regina gradinilor de deal sau a celor submontane.

In zilele noastre exista foarte multe soiuri de dalii si foarte diferite ca talie, pornind de la 20-30 cm si ajungand pana la 300cm inaltime. Datorita faptului ca daliile produc multe ramificatii pe tulpina, aspectul daliilor este foarte apreciat in diferitele modele de decorare a gradinilor sau a buchetelor.

De asemenea, dalia este apreciata datorita coloritului florilor ,care variaza de la culori discrete si pastelate, pana la cele mai stralucitoare nuante ale tuturor culorilor. Nuantele deosebite au fost indicate si regasite in multiple domenii de activtate, conferinte si seminarii iar in acest sens putem mentiona echipa Pantoffino sau pe cei de Clean City.

dalie pompon jill mix

Soiurile de dalii variaza si in functie de forma si inaltimea florilor.

Exista dalii pitice, foarte apreciate pentru decorarea parcurilor si gradinilor, dalii cu flori tip anemone care ajung la inaltimi de 1-2 m, iar florile au diametre de 15 cm.

Foarte apreciate pentru buchete sunt daliile “gulerate”, si, bineinteles,nu putem uita de daliile globuloase care fac superbele flori “cat farfuria”, cu diametre de 20-30cm.

Datorita faptului ca au un grad mare de adaptabilitate, daliile sunt foarte iubite de toti cultivatorii de flori, indiferent ca sunt profesionisti sau amatori.

Dalia iubeste lumina soarelui si locurile insorite si deschise o ajuta sa infloreasca toata vara. Daca vei planta daliile intr-o zona umbroasa,acestea vor creste alungite si se vor apleca si florile vor fi putine la numar, mici si foarte putin parfumate.

Sfaturi plantare dalii

Cel mai indicat este sa plantezi daliile pe pante vestice, adica in zona gradinii in care soarele straluceste cel mai tare,dupa-amiaza. De asemenea, dalia este o planta care iubeste clima temperata, adica prefera caldura pe durata zilei si mai putin pe parcursul noptii. In schimb, nu suporta gerurile, nici macar pe cele blande (adica in jur de -2°C), drept urmare, odata cu caderea brumei,toamna, dalia isi pierde mai intai florile si frunzele si apoi tulpinile.

Ca sa nu pierzi soiurile mai sensiblie ar fi bine sa musuroiesti planta si seara sa acoperi florile cu hartie, panza sau cu folie de polietilena.

  • Te-ai intrebat vreodata de ce daliile infloresc mai fumos toamna?

Acest lucru se intampla pentru ca diferenta de temperatura dintre noapte si zi creste si asta o apropie de climatul specific zonei din care provine dalia ca specie. Este bine sa stii ca toamna lunga ajuta daliile sa isi dezvolte radacinile.dalie pompon mix 5 bulbi

Trebuie sa mai stii ca dalia prefera solurile umede,dar cu umezeala stagnanta.

Deci,e bine sa le plantezi intr-un loc care nu retine umiditatea. Cele mai bune soluri pentru plantarea daliilor sunt cele bogate in substante hranitoare, cu textura medie, cu capacitate buna de drenare si aerisire. Prefera terenul bine fertilizat (substantele organice ar trebui aplicate cu un an inainte), argilo-lutoase sau nisipo-lutoase.

Dalia se poate inmulti prin despartirea radacinilor tuberizate, prin butasi si prin seminte (practicata de obicei, in cazul daliilor cu flori simple).

Dalia iubeste terenul afanat, asa ca daca vrei sa plantezi, ar trebui sa ii pregatesti terenul inca din toamna. E bine sa ari,sa fertilizezi cu ingrasamant natural si peste iarna sa lasi pamantul sa se marunteasca. Solurile nisipoase trebuie imbunatatite cu gunoi de grajd,argila sau turba,iar cele acide se vor amenda cu var.

Sa stii ca daliile nu pot fi cultivate mai mult de 2 ani pe acelasi loc. Pentru a evita atacurile daunatorilor sau a bolilor este bine sa respecti rotatia culturilor si abia dupa 4-5 ani sa plantezi dalii in locuri in care au mai fost plantate. Ai grija sa nu plantezi daliile foarte adanc, gropile de 30×30 cm sunt foarte bune si distanta intre plante trebuie sa fie cam de 1 metru. Planteaza intr-o zi noroasa, sau dupa amiaza tarziu,cat mai pe seara posibil. Daca este o zi umeda, nu e nevoie sa uzi dupa plantare.

Cand planta atinge 15cm,este bine sa o ciupesti. Asta iti va asigura o crestere si flori frumoase. De asemenea se lasa doar 2-4 lastari, restul se indeparteaza pentru a avea o planta aerisita. Aerisirea solului este foarte importanta si trebuie facuta periodic, mai ales in cazul solurilor argiloase

Iti urez mult succes in cultivarea daliilor si daca ai sfaturi si secrete pentru ceilalti gradinari, te rog sa ni le impartasesti in comentarii. Pe curand!

Lasă un răspuns

Transport Gratuit

Suport Vanzari 24X7

Livrare Rapida 24-48 Ore

Comenzi 0725655211

X
preloader