Ingrijirea lalelelor

Ingrijirea lalelelor

Ingrijirea lalelelor – sfaturi pentru cultivare si plantare

Lalelele de astazi iti ofera o “paleta variata de culori” pentru a-ti “picta” gradina. Mai putin cunoscut este faptul ca laleaua salbatica este originara din zonele aride din Asia Centrala. Speciile originare au o gama limitata de culori, in mare parte sunt rosii si galbene si tind sa aiba florile mai mici decat soiurile si hibrizii moderni care au culori puternice si stralucitoare si au si nuante pastelate. Iti ofer cateva sfaturi utile privind ingrijirea lalelelor, cum sa ingrijesti lalelele pentru a te bucura de minunatele forme si culori pe care le gasesti pe piata in zilele noastre.

Alegerea lalelelor pentru gradina

Bulbii de primavara, precum bulbii de lalea au deja un mugur de floare in embrionul lor. Acest embrion asteapta doar sa creasca. Cand alegii bulbii de lalea ai grija sa fie grasi si fermi. Evita orice bulb care este moale, ofilit, mucegait sau care nu au coaja. Vei dori sa cumperi bulbii de lalele la sfarsitul lunii august sau la inceputul lunii septembrie (sfarsitul verii / inceputul toamnei), dar asteapta sa ii plantezi  pana la mijlocul toamnei.

Exista unele zone unde se planteaza chiar si iarna devreme, in Decembrie,dar nu este cazul in zona noastra a Romaniei, unde iernile nu sunt intotdeauna prea blande. Lalelele sunt nerbdatoare sa creasca si daca le plantezi prea devreme, vor rasari frunzele imediat. Din aceasta cauza, vor degera in iarna. De aceea, ar trebui sa depozitezi bulbii de lalea in pungi de hartie pana la plantare si sa ii pastrezi intr-un loc racoros.

ingrijirea lalelelor

Ingrijirea lalelelor in timpul depozitarii

Cand vine vorba de lalele, ingrijirea si depozitarea corespunzatoare inainte de plantare sunt esentiale. Daca ai spatiu, ar trebui sa tii bulbii de lalea in frigider, in sertarul pentru fructe si legume. Dar nu-I depozita cu mere sau alte fructe. Merele si bananele degaja gaz etilenic, care ajuta fructele sa se coaca, dar care omoara mugurele de floare din interiorul oricarui bulb. Daca nu ai loc in frigider, nu baga bulbii de lalea in congelator, frigul ii va omori. Ca alternativa la frigider, poti tine bulbii de lalea intr-un loc racoros si uscat, bine ventilat cum ar fi un garaj neincalzit.

Sfaturi pentru plantarea lalelelor

Este usor sa plantezi lalele in gradina. Alege un loc insorit care are un drenaj bun. Lalelele nu vor creste bine la umbra si vor putrezi in solul umed. Pregatirea solului este o operatiune foarte importanta atunci cand vreti sa plantati lalele. Sapati zona unde vreti sa plantati bulbii de lalele si scoateti circa 30 de cm de pamant. Ar fi bine sa adaugi compost sau gunoi de grajd uscat in pamant. De asemenea, adauga ingrasamant granular 5-10-5 sau 5-10-10 pentru a ajuta bulbii sa creasca.
Tot in stransa legatura cu ingrijirea lalelelor, este important sa ai in vedere solul utilizat. Amesteca solul existent, amendamentele si fertilizatorul la fel ca un aluat de prajitura pana cand este foarte bine amestecat. Dupa ce ai pregatit corect locul de plantare pentru lalele, poti sapa cu usurinta gropile individuale de plantare. Fiecare groapa trebuie sa fie de trei ori mai adanca decat inaltimea bulbului. Ar trebui sa acoperi bulbul cu de doua ori mai mult sol decat inaltimea lui.( daca bulbul alre 5 cm, sapa gaura de 20 de cm adancime astfel incat vei avea 13 cm de pamant deasupra bulbului.).

De obicei se planteaza grupuri de 10 bulbi, la marginea straturilor de flori perene, la distanta de 5 cm intre bulbi.
Asezati bulbii cu varful ascutit in sus. Nu te speria,daca ai pus si cativa rasturnati sau invers. Ar trebui sa infloreasca oricum, numai ca vor rasari mai greu in primavara si lalelele nu vor fi la fel de inalte ca celelalte.

Dupa plantarea bulbilor de lalele, trebuie udati bine si apoi trebuie sa acoperi zona cu mulci de scoarta de pin sau de frunze maruntite pentru a le proteja de gerul iernii. Cu lalele, grija si atentia la detalii te vor rasplati pe tine si pe gradina ta cu un spectacol de culoare glorios, in primavara.

Nu uita, dupa plantare, daca ploua saptamanal, nu e nevoie sa uzi. Cu toate astea, daca vremea este uscata si nu ploua, bulbii de lalea ar trebui udati saptamanal pana la timpul inghetului. Pe de alta parte, verile ploioase, sistemele de irigatii si solul umed sunt moartea lalelelor. Bulbii se uda, doar daca este vreme secetoasa. Solul umed duce la aparitia de boli, ciuperci sau la putrezirea bulbilor de lalea.

Aplica ingrasamant anual pentru a ajuta planta sa infloreasca. Primavara, cand apar frunzele foloseste acelasi amestec ca la plantarea bulbilor de lalea. Apoi,uda bine.

Indeparteaza lalelele uscate, imediat dupa ce s-au trecut, dar nu indeparta si frunzele. Lasa frunzele sa ramana pe plante timp de aproximativ 6 saptamani dupa inflorire. Lalelele au nevoie de frunzele lor pentru a aduna energie pentru infloririle viitoare. Dupa ce frunzele se ingalbenesc si se usuca, le poti indeparta prin taiere.

Soiurile mari, pot necesita replantare la cativa ani, in schimb, soiurile mai mici, de obicei, se inmultesc si raspandesc singure.

Ingrijirea lalelelor – Stiati ca:

  • Daca dezgropi un bulb de lalea vara, nu este acelasi pe care l-ai plantat toamna trecuta? Este fiica ei. Chiar daca laleaua infloreste, bulbul se divide pentru generatia urmatoare.
  • Pentru a pastra lalele in vaza pentru mai mult timp, trebuie sa le tai in diagonala, sa le infasori cele doua treimi superioare ale florilor, intr-un cornet de hartie si apoi sa le tii in apa rece timp de doua ore? Taie apoi din tulpina si florile vor rezista cel putin o saptamana.
  • In Olanda secolului al XVII-lea, laleaua era atat de la moda si de dorita incat o mana de bulbi valora aproximativ 44.000$?
  • Lalelele rosii simbolizeaza o declaratie de dragoste?

Lasă un răspuns

Transport Gratuit

Suport Vanzari 24X7

Livrare Rapida 24-48 Ore

Comenzi 0725655211

X
preloader